Документи за брак со странец


Регистрацијата на брак со странец е регулирана со рускиот закон, ако е сторено на територијата на земјата. Во овој случај, целата постапка се заснова на семејниот законик на Руската Федерација.

Прво, неопходно е да се пријавите во канцеларијата на регистраторот и поднесете апликација придружена со голем број документи.
1. Документи за докажување на идентитетот (пасош)

2. Потврда од местото на живеење на странски државјанин

3. Документ со кој се потврдува отсуството на пречки за брак. (Пречка може да биде врска со идниот сопружник во права линија и опаѓачка линија, веќе постоечки брак, неспособноста на еден од брачните другари како резултат на ментално растројство.

4. Ако еден од брачните другари, кој е државјанин на друга земја, претходно бил во брак, тој мора да обезбеди потврда за развод.

Сите документи на идниот странски брачен другар мора да бидат преведени на руски од овластен преведувач, а потоа да бидат заверени од нотар или во Министерството за надворешни работи или амбасадата на земјата. Сите документи мора да носат апостил. Ако еден од бракот е државјанин на ЗНД, тогаш апостил не е потребен, документите треба само да се преведат.

Исто така, треба да се има на ум дека бракот склучен на територијата на Руската Федерација не може да се признае во друга земја. Често тоа се случува ако граѓанинот на таа земја е осуден, е во воена служба или е носител на државни тајни. Во некои земји постојат ограничувања за верските канони.

Потребно е да се земат предвид особеностите што некои земји ги прават за брак. На пример, во Германија се бара да добие официјална дозвола за венчавање во странство. Италија бара задолжително објавување на брак на претстојниот брак. Сличен закон постои и во Франција и во Финска, каде што е неопходно да се објавуваат информации за оние кои влегуваат во брак. По објавувањето, граѓанинот мора да обезбеди службена потврда до канцеларијата на градоначалникот за тоа каде се изврши објавувањето. Само по ова, му се издава документ со кој се потврдува отсуството на пречки за бракот. Граѓаните на Кипар добиваат "доказ за слобода" од црквата на нивната епархија.

Треба да се има на ум дека документите што се обезбедуваат во странство имаат ограничена важност (од 3 месеци до 6 месеци). Затоа, по регистрацијата на пакетот документи, регистрацијата на бракот не треба да се одложува.

Видео.

Ги Споделите Со Вашите Пријатели
Претходна Вест
Следна Статија

Оставете Го Вашиот Коментар